torstai 30. toukokuuta 2013

Istutushommia


Katosiko emosi? 
Ei hätää, osta uusi!

Ja niinhän me tehtiin.

Varsinkin keväisin Suomeen tuodaan muualta Euroopasta tarhattuja emoja, jollainen siis ostetaan ilman yhdyskuntaa - muutamalla kympillä saa muovipidikkeessä olevan emon, sille jokusen seuralaisen ja sokeritahnaa, joka pitää porukan leivässä ja toimii tulppana pidikkeessä. Näitä emoja on tarkoitus käyttää jaokkeiden teossa ja tietenkin tilanteissa, joissa syystä tai toisesta oma emo on lähtenyt livohkaan. Käytännön työtä voi vakoilla elokuvassa. Meidän emo tuli alunperin ties mistä (unohtu jo) ja sitten Lavialta.


Lucky 33

Emot värikoodataan syntymävuoden mukaan viiden vuoden sykleissä, vuoden 2013 väri on punainen. Numerointi on kasvattajan hapatuksia.

Kesän lentomehiläiset syntyvät suureksi osaksi alkukesästä, joten tänä kesänä meiltä ei oo odotettavissa huippusatoa. Viime viikkojen arvailujen ja jännäilyjen jälkeen oon tosin ihan tyytyväinen, jos saadaan pesä vahvana talvehtimaan. Kunhan ne vaan tykkäis uudesta kuningattaresta! Ja oispa se superhedelmällinen! Pitänee kirjottaa pieni loitsu.

Mehiläiset on siitä fiksuja tyyppejä, että kun ne huomaavat suvunjatkumisen olevan (syystä tai toisesta) uhattuna, ne alkaa kasvattamaan itelleen uutta emoa. Vielä eilenkin pesästä löyty pari munittua kuningatarkennoa, jotka talttasin matalaksi jotta ostoemolle ei tuu turhaa kilpailua... 


ei-koskaan-ollut kuningatar pötkössä

Meidän ei pitänyt ostaa ulkomaista emoa. Niiden luvataan olevan terveitä ja Suomen oloihin sopivia, mutta mielummin sitä kuitenkin käyttäisi kotimaisia. Mut minkäs teet - tähän aikaan vuodesta muuta ei oo tarjolla. Meidän mehiläiset on hyvin sekarotuisia jo muutenkin. Yleisimpien Suomessa tarhattujen rotujen (eli krainilaisten ja italialaisten) lisäksi on olemassa myös pohjoismainen maatiaisrotu, mutta niitä tarhatessa pitäisi sit olla varma, ettei lähistössä oo muunrotuisia mehiläisiä. Kuningattaret pariutuu kuitenkin ihan kenen tahansa vastaantulevan kanssa, ja siinä sitä sit oltais mukamaatiaisten pitäjiä. (Tästäkin aiheesta elokuvassa! On se vaan niin hyvä leffa ettei mun tänne kannata paljon kirjotella jos kaikki vaan kattoo sen!)

Viikon päästä sit tarkastamaan, että kuningatar on kotiutunut ja alkanut munimaan. Ohjelmassa myös pesäkaluston pesu ja vihdoin kuolleen pesän täystyhjennys.


Kesää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti