sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Leffaffaa, kliffaffaa


Markus Imhoof 2012: More than honey

Olipa hyvä elokuva. Ja tunteisiinvetoava, ainakin noin hyönteisdokumentiksi. Ei pelkkää hunajaa on dokumentti mehiläisistä, niiden roolista hunajantuottajina ja pölyttäjinä sekä mehiläisen ja ihmisen välisestä suhteesta. Puolitoistatuntisessa dokkarissa on uskomattoman paljon asiaa - leffasta saa yhtä paljon tietoa kuin työväenopistolla muutaman luennon sarjasta. On emonkasvatusta, mehiläistauteja ja niiden hoitoa, mehiläistanssia ja hunajanpakkausta.

Leffassa esitelty alppipappa on mitä sympaattisin, eikä turbohoitava jenkkikään nyt ihan läpimädältä vaikuta. Ehkä syynä on se, että vaikka kuinka silmissä pyörisi vaan dollarinkuvat, on mehiläishoito kuitenkin aina työtä elävien olentojen kanssa. Dokkari ei ennusta synkkää ja pikaista maailmanloppua, vaan varoittaa maltillisemmin. Kannattaa mennä katsomaan.

Hoitorintamalla on ollut hiljaista, nyt säiden lämmittyä on ollut tarkoitus mennä tarkastamaan espoolaispesän sikiötilanne muttei vaan oo ollut aikaa. Viimeistään vappuna sit. Vapuksi laitettiin tulemaan simaa, johon upotettiin melkein kaikki jäljellä oleva viimevuotinen hunaja.


Jämähunajavappusima

500g fariinisokeri
300g hunaja
5l vesi
3 pientä luomusitruunaa
nokare hiivaa
rusinoita

Kuori sitruunoista keltainen osa sankoon, kuori valkea nila pois ja pilko hedelmäliha kuorten kaveriksi. Lisää myös sokeri. Kuumenna puolet vedestä, kaada sankoon ja anna sokerin sulaa. Lisää loput vedet ja hunaja, tarkista ettei sima ole liian kuumaa (kädenlämpöinen tai hieman lämpimämpi ois ok), sekoita joukkoon hiiva ja jätä pöydälle käymään yön yli. Pullota aamulla ja anna valmistua kylmässä. Menee viitisen päivää. Jos simanpano jää viime tinkaan, voi simaa käyttää hieman pidempään lämpimässä jolloin se valmistuu kylmässä nopeammin.
Älä unohda lisätä pulloihin rusinoita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti